Geschiedenis

Judoteam Agglorex Lommel werd onder het doopvont gehouden in het voorjaar van 1965.

Er werd een demonstratie gegeven en ongeveer 20 liefhebbers schreven zich in en meteen was dit de start van de judosport in Lommel. De trainingen werden verzorgd door Marcel Bauwens (3de Dan) en in die tijd trainden de judoka’s op jutten zakken die volgepropt waren met doeken waarover een zeil werd gelegd.

Begin jaren 70 nam Mattie Theeuwen (2de Dan) de sportieve leiding op zich en langzaam maar zeker begonnen onze Lommelse judoka’s te presteren op wedstrijden en kampioenschappen.

Het was eveneens in de jaren zeventig dat de eerste Lommelse  judoka’s hun zwarte gordel wisten te behalen.

In 1978 werd Jean-Jacques Melotte (6de Dan) verzocht de sportieve leiding op zich te nemen. Hij was een judoka van het eerste uur en was vooral gekend omwille van zijn verfijnde techniek en onder zijn leiding groeide de club uit tot een van de sterkste in België en behaalden meer dan 100 judoka’s hun felbegeerde zwarte gordel.

Op competitief vlak werd Lommel een echte toonaangever en werden er vele medailles behaald op tornooien, provinciale, regionale en Nationale kampioenschappen. Maar liefst 6 Lommelse judoka’s wisten zich te kwalificeren voor een Europees Kampioenschap en er werden ook vele medailles behaald op grote Internationale tornooien, EK en WK door Heidi Rakels, Ann Simons en Joran Schildermans. De bronzen medaille van Ann Simons op de Olympische Spelen van Sydney in 2000 was het grootste sportieve hoogtepunt van onze club.

In ploegverband verbaasde onze club vriend en vijand door in 2002 de titel te behalen in hoogste klasse. Ook de laatste jaren presteert de herenploeg beresterk en behaalden zij 4 jaar op rij de titel waardoor zij in 2017 de enige Limburgse club zijn die in hoogste klasse (Ere-afdeling) mag uitkomen.

Op organisatorisch vlak is onze club met de jaarlijkse organisaties van de Internationale Soeverein Judocup en de Internationale Flanders Judocup een begrip geworden in Europa en mogen wij jaarlijks meer dan 2000 judoka’s vanuit alle werelddelen begroeten. In 2011 organiseerde onze club het Europees Kampioenschap voor -21 jarige en mocht hiervoor van de Europese Judofederatie een award ontvangen als beste Europese organisatie van het jaar.

De laatste jaren is er vooral geïnvesteerd in de opleiding van jonge Lommelse trainers waardoor de toekomst voor jaren verzekerd is.